Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Who's Online

Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στατιστικά

41179
ΣήμεραΣήμερα1
ΕχθέςΕχθές3
Αυτή την εβδομάδαΑυτή την εβδομάδα8
Αυτό τον ΜήναΑυτό τον Μήνα43
Όλες τις ημέρεςΌλες τις ημέρες41179

Κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 7-3-2018 εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως :

 • ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ Πρόεδρος
 • ΦΙΛΗΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Αντιπρόεδρος
 • ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ-ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γεν. Γραμματέας
 • ΝΙΚΟΣ ΠΕΛΕΚΗΣ Ταμίας
 • ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΡΕΛΗΣ Έφορος
 • ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Τακτικό Μέλος
 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Τακτικό Μέλος

Αναπληρωματικά μέλη

 • ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 • ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ελεγκτική Επιτροπή

 • ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ – ΜΠΕΡΕΤΣΟΥ
 • ΑΛΕΚΑ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

Εκδήλωση για τον Φίλη Κορωνάκη Ιόνιος Βουλή 27/10/2017

Η Βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι του Σπύρου Κατσούρη για το Corfu Channel
Το υλικό είναι ευγενική προσφορά του Σπύρου Σουρβίνου

Φίλης Κορωνάκης και Λαζαρέτο

Το Σωματείο μας για μια ακόμη χρονιά συν- διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι της θλίψης Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, τα σώματα των οποίων ετάφησαν κάπου στη νησίδα.

Οι ελάχιστοι πλέον συγκρατούμενοι των εκτελεσμένων, παρά την μεγάλη  ηλικία τους αλλά και τα προβλήματα υγείας που έχουν, συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση μνήμης μαζί με νέους και νέες που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν και να ακούσουν από χείλη αυτοπτών μαρτύρων για την αδικοχαμένη μερίδα των ελλήνων αντιστασιακών. Φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 27/10/2017

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  το Σάββατο 28/10/17 με  καταθέσεις στεφάνων και μικρές τελετές μνήμης στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος, στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικτατορία που υπήρχε στην Ελλάδα και στην κεντρική τελετή επί τη ευκαιρία της εθνικής επαιτίου.

 

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις φυλακές και το χώρο της απομόνωσης που επιτέλους, μετά από αίτησή μας πολλών χρόνων, σταμάτησε να λειτουργεί σαν απομόνωση και θα παραμείνει όπως ήταν όταν περνούσαν εκεί τις τελευταίες τους ώρες πριν την εκτέλεση οι αγωνιστές.

 

Το απόγευμα σε μια σεμνή, εγκάρδια και πολύ συγκινητική τελετή τιμήσαμε τον Κερκυραίο αγωνιστή της εθνικής αντίστασης κ. Θεόφιλο Κορωνάκη, αντιπρόεδρο του σωματείου μας στο κτήριο της Ιονίου Βουλής.

 

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα που ειδοποιήθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου και των τοπικών μελών του Δ.Σ του σωματείου  κ.κ. Φίλη Κορωνάκη και Σπύρου Βάρελη και του εκλεκτού φίλου του σωματείου κ. Νίκου Χαλικιόπουλου πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

 

Τα εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

 

Μετά το τρισάγιο ο πρόεδρος του σωματείου κ. Σπύρος Τανταλίδης έκανε το προσκλητήριο των εκτελεσμένων και στην ομιλία του διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί ακόμη στη νησίδα. Δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη εργολαβία αποκατάστασης των κτηρίων ενώ ήδη καταρρέουν τα διασωθέντα.

Ο τοίχος των εκτελέσεων μένει επί τόσα χρόνια αστήριχτος ενώ η βασική απαίτηση του σωματείου ήταν και είναι να φροντίσουν να μην καταρρεύσει.

 

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους αγώνες και την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους για την ελευθερία του λαού και να μην αφήσουμε να θεριέψει το νεοφασιστικό κίνημα που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Στεφάνια κατέθεσαν

Ο πρόεδρος του σωματείου Λαζαρέτο κ. Σπ. Τανταλίδης.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Παυλίδης και κ. Φ.Βάκη.

Ο κ. Θ. Γαλιατσάτος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Εκπρόσωπος της Νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Εκπρόσωπος της Νομαρχιακής επιτροπής Λαϊκής Ενότητας.

Ο κ. Δαρσινός μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της  Δημοκρατικής  Αριστεράς.

Ο κ Μόρδος για την ισραηλίτικη κοινότητα.

Οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων αγωνιστών στην Αθήνα, ο ΣΦΕΑ, η γυναίκα στην αντίσταση, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, και εξόριστων γυναικών, ΕΠΟΝ και πλήθος συγγενών και συναγωνιστών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος τόπος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου προς τον κ. Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και προς όλους όσοι τίμησαν τις εκδηλώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του σωματείου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το σωματείο ΛΑΖΑΡΕΤΟ, με τη συνδρομή και συμπαράσταση του Δήμου Κέρκυρας, διοργανώνει την 28η και 29η Οκτωβρίου, ημέρες Σάββατο και Κυριακή, διήμερο μνήμης και τιμής, αφιερωμένο στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που την περίοδο του εμφυλίου εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο.

ΤΟ ΠΡΟΓΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Σαββάτο 28/10/2017

10.00-11.00 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στο Μνημείο των Εβραίων εκτελεσθέντων και του ηρώα Κώστα Γεωργάκη.

12.00: Επίσκεψη στις φυλακές Κέρκυρας.

18.30: στην Ιόνιο Βουλή μικρή τιμητική εκδήλωση στον αγωνιστή Φίλη Κορωνάκη

Κυριακή 29/10/2017

Εκδήλωση στο Λαζαρέτο. Αναχώρηση από Νέο Λιμάνι στις 10.30 π.μ.

 

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας

Σπ. Τανταλίδης Φίλης Κορωνάκης Ξανθή Πατμανίδου-Παπαναστασίου

Όροι συμμετοχής

Παραμονή στο ξενοδοχείο ΕΛΕΑ BEACH Δασιά Κέρκυρας

Τηλεφ.26610/93490-3  ΦΑΞ 26610/93494

Δαπάνη συμμετοχής κατ’ άτομο euro170,00.

Στο αντίτιμο περιλαμβάνονται

 • Όλες οι μετακινήσεις με σύγχρονα αυτοκίνητα πούλμαν Αθήνα-Κέρκυρα Αθήνα όπως και κάθε ομαδική μετακίνηση.
 • Εισιτήρια F-B Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα με επιστροφή
 • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις με ΠΡΩΙΝΟ και ένα ΓΕΥΜΑ καθημερινά
 • σε πλούσιο μπουφέ στο εστιατόριο του πολυτελούς και φιλόξενου ξενοδοχείου

Αυτονόητη υποχρέωση η συμμετοχή σας στις  βασικές εκδηλώσεις που προβλέπει το πρόγραμμα.

 • Καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία Εθνικής Αντίστασης στην Κέρκυρα.
 • Επίσκεψη στο χώρο της φυλακής όπου ο χώρος κράτησης των μελλοθανάτων τις τελευταίες ώρες μέχρι την εκτέλεση με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρισθεί σαν τόπος μνήμης.
 • Τελετή μνήμης στο νησάκι του μαρτυρίου Λαζαρέτο.

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγών, εάν κριθεί αναγκαίο.

Προσέλευση στον τόπο συνάντησης( πλατεία παλαιού Δημαρχείου Αθήνας επί της οδού Αθηνάς) ώρα 07.00 την Παρασκευή 27-10-2017.Αναχώρηση ώρα 07.30

Αναλυτικό πρόγραμμα θα δοθεί κατά την αναχώρηση στα αυτοκίνητα.

Για φοιτητές και άτομα με οικονομική δυσχέρεια ειδική τιμή  συμμετοχής

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-5203604 με τηλεφωνητή και  Δευτέρα και Τετάρτη 11.00-13.00 για επίσκεψη στο ανοιχτό γραφείο

Επίσης καθημερινά στο 210-5819145  - 6978928367 κ. Ξ. Παπαναστασίου και

6999020079 κ Σπύρο Τανταλίδη