Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Who's Online

Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στατιστικά

41179
ΣήμεραΣήμερα1
ΕχθέςΕχθές3
Αυτή την εβδομάδαΑυτή την εβδομάδα8
Αυτό τον ΜήναΑυτό τον Μήνα43
Όλες τις ημέρεςΌλες τις ημέρες41179

Σωματείο Συγγενών και Φίλων
Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων
Φυλακών Κερκύρας περιόδου 1946-1949
Γραφεία οδός Πειραιώς 4
104 31 ΑΘΗΝΑ –τηλ.= φαξ 210-5203604
Τηλ. –φαξ210-5819145

Αθήνα

Αρ.πρωτ

Προς

τα Μέλη και τους Φίλους
του Σωματείου ΛΑΖΑΡΕΤΟ

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας η ετήσια τελετή μας στη μνήμη των θυμάτων του Εμφυλίου πολέμου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που είναι θαμμένοι εκεί.

Το σωματείο μας  οργανώνει, όπως κάθε χρόνο για τα μέλη και τους φίλους μας την μετάβαση και παραμονή στην Κέρκυρα από την Παρασκευή 28 /10/2016 έως και την Δευτέρα 31/10/2016, ημέρα επιστροφής ταξιδιού.

Δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείου του σωματείου Οδός Πειραιώς 4, 7ος όροφος γραφ.1, τηλ.210-5203604.
Το γραφείο θα είναι ανοικτό έως την πραγματοποίηση του ταξιδιού κάθε Δευτέρα – Τετάρτη  από ώρα 11.00 έως 13.00
Επίσης στα τηλ. 210-5819145 με τηλεφωνητή για μηνύματα και 6999020079 και
697 892 8367.

Με θερμές ευχαριστίες για την επί τόσα χρόνια συνεχή παρουσία σας και στήριξη του σωματείου για την επίτευξη των σκοπών του σας στέλνουμε φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς περιμένοντας δηλώσεις συμμετοχής.

Όροι συμμετοχής

Για το Δ.Σ

Ο πρόεδρος                                                            η γ.γραμματέας
Σπύρος Τανταλίδης                                             Ξ.Πατμανίδου-Παπαναστασίου

Το Σωματείο μας για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι της θλίψης Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Οι λιγοστοί πλέον συγκρατούμενοι των εκτελεσμένων που μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση μνήμης παρά τα προβλήματα υγείας που όλοι λόγω ηλικίας αντιμετωπίζουν, καθώς και συγγενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς μαζί με νέους και νέες που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν και να ακούσουν από χείλη αυτοπτών μαρτύρων για την αδικοχαμένη μερίδα των ελλήνων αντιστασιακών φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 23/10/2015

Το Σάββατο 24/10/15 παρουσία του αντι-περιφερειάρχη πρωτογενούς τομέα κ. Φοντάνα Γιάννη, του δημάρχου κ. Κώστα Νικολούζου, του αντιπροέδρου της ισραηλίτικης κοινότητας κ Μόρδου, εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος δημοκρατικών πολιτών έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη.

Όπως κάθε χρόνο το σωματείο με αίτησή του αρκετό χρόνο πριν την επίσκεψη ζητά από το Δ. Συμβούλιο της φυλακής της Κέρκυρας  να επιτραπεί η επίσκεψη ορισμένου αριθμού επισκεπτών προκειμένου να έχουν μία περίπου γνώση του χώρου που κρατήθηκαν πριν την εκτέλεση οι αγωνιστές. Έτσι το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Η εξήγηση από την διοίκηση είναι πάντα ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς. Το σωματείο έχει ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος. Με δεδομένη την πληροφορία ότι αυτός ο χώρος δεν έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, όπως όλα τα κελιά των ακτίνων οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια εικόνα των συνθηκών διαβίωσης εκείνης της εποχής.

Το βράδυ συμμετείχαμε σε μια επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κ. Σπύρου Τζόκα με τίτλο « ο κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων»  που αφορά την ζωή και το θάνατο του εκτελεσθέντα αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ένα από τους 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1044 από τους Γερμανούς.

Στην ευγενική πρόσκληση του περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτου συμμετείχαμε σε εξαιρετικό δείπνο σε μαγαζί στο κέντρο της πόλης παρουσία των κ. περιφερειάρχη,  αντι- περιφερειαρχών, δημοτικών και άλλων τοπικών παραγόντων

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα που ειδοποιήθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου και των τοπικών μελών του Δ.Σ του σωματείου  κ.κ. Φίλη Κορωνάκη και Σπύρου Βάρελη πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Τα εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Μετά το τρισάγιο το μέλος του Δ.Σ του σωματείου Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου έκανε το προσκλητήριο των εκτελεσμένων και ο νέος  πρόεδρος κ. Σ.ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ στην ομιλία του διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί ακόμη στη νησίδα. Πλήρης εγκατάλειψη παντού.

Κομματικές παρεμβάσεις με σκοπό την αποκλειστική οικειοποίηση του αγώνα σε ένα χώρο όπου έπεσαν αγωνιστές της εθνικής αντίστασης με την πίστη ότι εξυπηρετούν τα ιδανικά της ελευθερίας.

Ο τοίχος των εκτελέσεων μένει επί τόσα χρόνια αστήριχτος ενώ η βασική απαίτηση του σωματείου ήταν και είναι να φροντίσουν να μην καταρρεύσει.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ Νικολούζος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους αγώνες και την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους για την ελευθερία του λαού και δεν έκανε λόγο για τα μελλοντικά έργα που πρέπει να γίνουν στη νησίδα.

Στεφάνια κατέθεσαν

Ο πρόεδρος του σωματείου Λαζαρέτο κ. Σπ. Τανταλίδης

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος,

Η αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας κ. Ν. Πανδή.

Η κ. Ισμήνη Μώρου ως εκπρόσωπος της  Δημοκρατικής  Αριστεράς

H  κ.Λίτσα Αλεξάκη ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας

Ο κ.Κώστας Γκούσης για την Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ

Η πρύτανης του Ιόνιου πανεπιστήμιου

Ο κ.  Χαλικιόπουλος πρόεδρος του εργατικού κέντρου

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές Σύριζα κ.Βάκη και κ.Παυλίδης.

Οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων αγωνιστών στην Αθήνα, ο ΣΦΕΑ, η γυναίκα στην αντίσταση, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, και εξορίστων γυναικών, και γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού, εξόριστων Μακρονήσου και πλήθος συγγενών και συναγωνιστών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος τόπος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του σωματείου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-10-2015

Ωρα 06.30. Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης-Κοτζιά (παλαιό Δημαρχείο) στην Αθήνα. Ωρα 07.00 Αναχώρηση. Στάση 20΄(mac Donalds) Κιάτο. Στάση μιας ώρας για φαγητό στην Αμφιλοχία με ελεύθερη επιλογή εστιατορίου. Αναχώρηση για Ηγουμενίτσα όπου επιβίβαση σε F/B για Κέρκυρα και στη συνέχεια εγκατάσταση στο ξενοδοχείο ΕLEA BEACH-DASIA ( τηλ.26610-93490/3 φαξ-93494) - ΔΕΙΠΝΟ στο ξενοδοχείο σε πλούσιο μπουφέ

ΣΑΒΒΑΤΟ 24-10-2015

Από ώρα 7.30 πρόγευμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ωρα 10.00 - Αναχώρηση για καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης , Εβραϊκού Ολοκαυτώματος και αυτοπυρποληθέντα στην Ιταλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της χούντας Κ. Γεωργάκη Ωρα 12.30-Μετάβαση στην Φυλακή όπου ολιγόλεπτη ενημερωτική ομιλία και Επίσκεψη στο χώρο που περνούσαν τις τελευταίες ώρες οι μελλοθάνατοι (Γολγοθά) και κελιών ,εφ’ όσον επιτραπεί από την διοίκηση της φυλακής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ΓΕΥΜΑ Ωρα 17.30 Αναχώρηση για κέντρο της πόλης της Κέρκυρας όπου θα γίνει παρουσίαση βιβλίου με θέμα τον Ν. Σουκατζίδη εκτελεσμένο αγωνιστή από Γερμανούς στην Καισαριανή και στη συνέχεια ΔΕΙΠΝΟ προσφορά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στους προσκυνητές του σωματείου Λαζαρέτο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25-10-2015

Από ώρα 7.30 πρόγευμα στο ξενοδοχείο. Ώρα 10.00 Αναχώρηση για Νέο Λιμάνι. Με F/B μετάβαση στο νησάκι ΛΑΖΑΡΕΤΟ όπου είναι θαμμένοι οι αγωνιστές που εκτελέσθηκαν εκεί. Προσκλητήριο εκτελεσμένων. Μετά την λήξη της τελετής επιστροφή στο λιμάνι και όσοι επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν στην πόλη όπου στις 6.00 θα μπορούν να επιβιβαστούν στο πούλμαν για επιστροφή στο ξενοδοχείο όπου θα έχουν ΔΕΙΠΝΟ και συμμετοχή στην μικρή εκδήλωση προς τιμήν της αγωνίστριας Μαίρης Μπίκια Αρώνη και στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του ξενοδοχείου με ζωντανή μουσική. Όσοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην πόλη μετά την τελετή το μεσημέρι μπορούν να επιστρέψουν με το αυτοκίνητο στο ξενοδοχείο και να έχουν γεύμα στο εστιατόριο του, με επιβάρυνση €12,00 .

ΔΕΥΤΕΡΑ 26-10-2015

7.30 -Πρόγευμα - Ώρα 08.30. Αναχώρηση για το ταξίδι της επιστροφής με ανάλογες στάσεις για φαγητό στην Αμφιλοχία και καφέ στο Κιάτο. Το ΔΣ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγών στο πρόγραμμα εάν κριθεί αναγκαίο.

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!

Σωματείο Συγγενών και Φίλων
Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων
Φυλακών Κερκύρας περιόδου 1946-1949
Γραφεία οδός Πειραιώς 4
104 31 ΑΘΗΝΑ τηλ.-φαξ 210-5203604
τηλ. –φαξ210-5819145

Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2015

Αρ.πρωτ
Προς
τα Μέλη και τους Φίλους
του Σωματείου ΛΑΖΑΡΕΤΟ

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας η ετήσια τελετή μας στη μνήμη των θυμάτων του Εμφυλίου πολέμου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που είναι θαμμένοι εκεί.Το σωματείο μας  οργανώνει, όπως κάθε χρόνο για τα μέλη και τους φίλους μας την μετάβαση και παραμονή στην Κέρκυρα από την Παρασκευή 23 /10/2015 έως και την Δευτέρα 26/10/2015, ημέρα επιστροφής ταξιδιού.

Δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείου του σωματείου Οδός Πειραιώς 4, 7ος όροφος γραφ.1, τηλ.210-5203604.Το γραφείο θα είναι ανοικτό έως την πραγματοποίηση του ταξιδιού κάθε Δευτέρα – Τετάρτη  από ώρα 11.00 έως 13.00.Επίσης στα τηλ. 210-5819145 με τηλεφωνητή για μηνύματα και 6999020079 και 697 892 8367.

Με θερμές ευχαριστίες για την επί τόσα χρόνια συνεχή παρουσία σας και στήριξη του σωματείου για την επίτευξη των σκοπών του σας στέλνουμε φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς περιμένοντας δηλώσεις συμμετοχής.

Για το Δ.Σ

Ο πρόεδρος                                                            η γ.γραμματέας

Σπύρος Τανταλίδης                                             Ξ.Πατμανίδου-Παπαναστασίου