Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Who's Online

Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στατιστικά

41179
ΣήμεραΣήμερα1
ΕχθέςΕχθές3
Αυτή την εβδομάδαΑυτή την εβδομάδα8
Αυτό τον ΜήναΑυτό τον Μήνα43
Όλες τις ημέρεςΌλες τις ημέρες41179

Το Σωματείο μας , όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι συγγενείς, οι εναπομείναντες παλαιοί συγκρατούμενοι φίλοι των αδικοχαμένων συντρόφων, όπως και πολλοί δημοκράτες πολίτες φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 25/10/2013.

Το Σάββατο 26/10/12 παρουσία του δημάρχου κ. Τρεπεκλή , του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοϊλη, εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος δημοκρατικών πολιτών έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Μόνιμη δικαιολογία της διοίκησης είναι ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς πλέον  κρατούμενους στον χώρο αυτό που έχουμε ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος, εφόσον αποτέλεσε για αρκετά χρόνια  το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εκτέλεση τόσων αγωνιστών της εθνικής μας Αντίστασης.

Το απόγευμα του Σαββάτου το «Λαζαρέτο Κέρκυρας» σε μια επιτυχή εκδήλωση στην Ιόνιο Βουλή με κεντρικό ομιλητή τον κ. Διονύση Μοσχόπουλο παρουσίασε τα έργα της Ζιζής Μακρή, και πρόβαλε βίντεο από το αρχείο του Σπ. Σουρβίνου. Ο τραγουδιστής κ. Βλάχος και ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας που διάβασαν επιστολές μελλοθανάτων συγκίνησαν ιδιαίτερα τους παριστάμενους.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Μερικές εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Ο πρόεδρος του σωματείου διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί στη νησίδα. Πλήρης εγκατάλειψη παντού. Το κτήριο για το οποίο δαπανήθηκαν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν μουσείο φυσικής-ιατρικής ιστορίας και εθνικής αντίστασης και συμφιλίωσης έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας. Το εκκλησάκι που είχε αρχίσει να συντηρείται έμεινε μισοτελειωμένο και η υγρασία και η βλάστηση του δίνουν τη χαριστική βολή. Ο περιβάλλον χώρος έμεινε με τα εναπομείναντα υλικά πετρωμένα δείγμα αδιαφορίας και έλλειψης σεβασμού στο χώρο. Το κυριότερο όμως όλων που είναι ο τοίχος που πάνω του έδεναν τα κρικέλια για τους προς εκτέλεση αγωνιστές που  κινδυνεύει να καταρρεύσει χωρίς υποστήριξη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είχε προτεραιότητα όταν θα άρχιζαν τα έργα.

Τα ονόματα των αγωνιστών τα φώναξε ο ανεψιός του εκτελεσμένου Λεωνίδα Λάμπρου Σπύρος Τανταλίδης με την βοήθεια νέων που τιμούν τους αγωνιστές.

Στεφάνια κατέθεσαν Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κ. Στέφανος Σαμοϊλης,  ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης της  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Σ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Ρίγκας, το  Εργατικό Κέντρο, από την περιφέρεια η Επτανησιακή Αναγέννηση, οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων στο Γουδή, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, εξόριστων Μακρονήσου και πλήθος συγγενών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του σωματείου

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10.00 στη νησίδα ΛΑΖΑΡΕΤΟ της Κέρκυρας το Σωματείο μας, με την συνεργασία του Δήμου Κερκυραίων,θα πραγματοποιήσει την ετήσια τελετή μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που εκτελέσθηκαν και ετάφησαν εκεί κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Σαν προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την τιμητική εκδήλωση μας στον ιστορικό αυτό τόπο.

Με τιμή για το Δ.Σ

 

 

ο πρόεδρος η γ.γραμματέας
Κώστας Μανταίος Ξανθή Παπαναστασίου-Πατμανίδου

Από την ομιλία της Ξανθίππης (Ξανθής) Πατμανίδου-Παπαναστασίου η οποία ήταν καλεσμένη στην διημερίδα του Δήμου Χαϊδαρίου του προγράμματος « ΕΛΠΙΔΑ» - “HOPE” με θέμα : Η ιστορία των απαρχών του παρελθόντος της Ευρώπης προς τιμή και σε μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

___________________________

Αμάνικο λευκό πουλόβερ

«Μην ξεχάσετε ποτέ γιατί πέθανα» έγραψε στο τελευταίο του μήνυμα.

Μετά τους πήγαν στο ανάχωμα.

Αχνιστοί κόκκινοι λεκέδες ξεπήδησαν από την ριπή του αποσπάσματος κι έτρεξαν πάνω στο αμάνικο λευκό πουλόβερ του.

Τα μαλλιά της Σταθούλας που απλώθηκαν στον αέρα καθώς έπεφτε χτυπημένη πλάι του πριν από εκείνον  του άφησαν ένα φιλικό χαιρετισμό.

 

Ύστερα σηκώθηκε άνεμος και σκόρπισε τις σπίθες από τις κάνες των όπλων.

Σαν να μου χώθηκε μια σπίθα στο μάτι.

Κράτησα την καυτή παρουσία της στη λακκούβα της δεξιάς παλάμης μου.

_____________________________________________________________________

Αυτή είναι η πρώτη σελίδα του ανέκδοτου βιβλίου μου για την έρευνα μου για τις εκτελέσεις των Γερμανών και των Ελλήνων συνοδοιπόρων τους στην Αθήνα  στην επάρατη δεκαετία του 1940 και εν μέρει του 1950. Ο πρωτότοκος γιός των γονιών μου αδελφός μου Πέτρος Πατμανίδης εκτελέστηκε στο Γουδή, στην Αθήνα, στις 21 -2-1948.

Ποια δύναμη είναι αυτή που κρατάει ζωντανή τη μνήμη που καταγράφεται στην ίνα κάθε ατόμου και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθεί;

Μήπως είναι τα ατέλειωτα δάκρυα της μάνας που στάζουν τις νύχτες  πάνω στα κοιμισμένα της παιδιά, όταν της έχουν σκοτώσει τον άντρα η το παιδί της αγόρι η κορίτσι;

Μήπως είναι ο ήχος που φτάνει στα αυτιά των πολιτών από τις κραυγές των συναγωνιστών, όταν αποχαιρετάνε και καταγγέλλουν την εκτέλεση συντρόφων τους, αδιαφορώντας αν αυτές μπορεί να στοιχίσουν και την δική τους τη ζωή;

Μήπως είναι ο εκκωφαντικός θόρυβος των ερπυστριών των τάνκς  η των όπλων που τρομάζουν κάθε ζωντανό οργανισμό με την σαρωτική διέλευσή τους που υποχρεώνει σε καταστολή κάθε αντίστασης από τον φόβο σύνθλιψης;

Μπορεί και να’ ναι η Υπόσχεση που δίνεται φανερά η σιωπηλά ότι καμιά αδικία δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη. Την  νιώθουν όλοι ότι υπάρχει, ότι συμβαίνει και περιμένει να έρθει η ώρα της αποτίμησης και της απόδοσης δικαιοσύνης και τιμής

Περισσότερα...

Το Σωματείο μας , όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι συγγενείς, οι εναπομείναντες παλαιοί συγκρατούμενοι φίλοι των αδικοχαμένων συντρόφων, όπως και πολλοί δημοκράτες πολίτες φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 19/10/2012.

Το Σάββατο 20/10/12 παρουσία του αντι-δημάρχου κ.Πουλή και εκπροσώπων κομμάτων έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ.Γεωργάκη. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Μόνιμη δικαιολογία της διοίκησης είναι ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς πλέον  κρατούμενους στον χώρο αυτό που έχουμε ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος, εφ΄όσον αποτέλεσε για αρκετά χρόνια  το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εκτέλεση τόσων αγωνιστών της εθνικής μας Αντίστασης

 

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πλήθος κόσμου από όλη την Κέρκυρα πήγαμε στο νησάκι με μικρό φέρυ μπόουτ και κάναμε στην καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Μερικές εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Ομιλητής της τελετής ήταν ο κ.Πασπαλιάρης Φάνης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μελλοθάνατος κατά τον Εμφύλιο, που με τον εξαιρετικό λόγο του συγκίνησε τους παρευρισκόμενους και επαίνεσε την στάση του Κερκυραϊκού λαού κατά την διάρκεια της περιόδου των εκτελέσεων.

Η ιστορικός κ.Καμονάκου εκπρόσωπος των «φίλων του σωματείου Λαζαρέτο» έκανε μια θαυμάσια αναδρομή της ιστορικότητας του νησιού και τόνισε την σημασία της πράξης της εκτέλεσης γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιστών.

Τα ονόματα των αγωνιστών τα φώναξε ο ανεψιός του εκτελεσμένου Λεωνίδα Λάμπρου Σπύρος Τανταλίδης με την βοήθεια νέων που τιμούν τους αγωνιστές.

 

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι: του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κ.Σ,Σαμοϊλη, νομαρχιακών επιτροπών κομμάτων, Τόμπρος Τ. για ΣΥΡΙΖΑ, Βλάχος Σ. για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Στογιάννος Κ. για ΠΑΣΟΚ, Εργατικό Κέντρο, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Κερκυρας,  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ,  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων στο Γουδή, σωματείο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, Σωματείο η Γυναίκα στην Αντίσταση και πλήθος συγγενών των εκτελεσμένων.

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή

ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,  γ.γραμματέας του σωματείου

Προς

Το Συμβούλιο της Κλειστής Φυλακής Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Σωματείο μας την 21η  Οκτωβρίου 2012  με την συμπαράσταση του Δήμου Κερκυραίων θα πραγματοποιήσει την ετήσια εκδήλωση μνήμης στη νησίδα ‘ΛΑΖΑΡΕΤΟ’.

Επιθυμούμε, όπως γίνεται επί τριάντα συνεχή χρόνια, να επισκεφθούμε,  στις 20 –10-2012 ημέρα Σάββατο, τον χώρο της φυλακής όπου κρατήθηκαν οι αγωνιστές. Θερμή παράκληση του Δ.Σ, ως εκπροσώπων των συγγενών των εκτελεσμένων, να επιτραπεί η επίσκεψη στον χώρο όπου οι  αγωνιστές περνούσαν τις τελευταίες προ της εκτέλεσης τους ώρες

Ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι περίπου πενήντα άτομα.

Για το Δ.Συμβούλιο