Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους

Στατιστικά

28134
ΣήμεραΣήμερα1
ΕχθέςΕχθές5
Αυτή την εβδομάδαΑυτή την εβδομάδα1
Αυτό τον ΜήναΑυτό τον Μήνα153
Όλες τις ημέρεςΌλες τις ημέρες28134

Το Σωματείο μας , όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι συγγενείς, οι εναπομείναντες παλαιοί συγκρατούμενοι φίλοι των αδικοχαμένων συντρόφων, όπως και πολλοί δημοκράτες πολίτες φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 24/10/2014

Το Σάββατο 25/10/14 παρουσία του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα κ. Φουδάνου Γιάννη, του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ Καββαδία Βασίλη, του αντιπροέδρου της ισραηλίτικης κοινότητας κ Μόρδου, εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος δημοκρατικών πολιτών έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Μόνιμη δικαιολογία της διοίκησης είναι ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς πλέον  κρατούμενους στον χώρο αυτό που έχουμε ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος, εφόσον αποτέλεσε για αρκετά χρόνια  το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εκτέλεση τόσων αγωνιστών της εθνικής μας Αντίστασης. Με μια σύντομη περιήγηση στον εσωτερικό διάδρομο μεταξύ κιγκλιδωμάτων και αύλιου χώρου οι επισκέπτες αντιλήφθηκαν πόσο διαφορετικές συνθήκες κράτησης επικρατούν τώρα που φιλοξενούνται ποινικοί κρατούμενοι σε σχέση με την περίοδο κράτησης των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης που εθεωρούντο εχθροί του κράτους.

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα που ειδοποιήθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Μερικές εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Μετά το τρισάγιο ο Σπύρος Τανταλίδης ανεψιός του εκτελεσμένου αγωνιστή Λεωνίδα Λάμπρου έκανε το προσκλητήριο των εκτελεσμένων και

ο πρόεδρος του σωματείου διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί στη νησίδα. Πλήρης εγκατάλειψη παντού. Το κτήριο για το οποίο δαπανήθηκαν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν μουσείο φυσικής-ιατρικής ιστορίας και εθνικής αντίστασης και συμφιλίωσης έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας. Το εκκλησάκι που είχε αρχίσει να συντηρείται έμεινε μισοτελειωμένο και η υγρασία και η βλάστηση του δίνουν τη χαριστική βολή. Ο περιβάλλον χώρος έμεινε με τα εναπομείναντα υλικά πετρωμένα δείγμα αδιαφορίας και έλλειψης σεβασμού στο χώρο. Το κυριότερο όμως όλων που είναι ο τοίχος που πάνω του έδεναν τα κρικέλια για τους προς εκτέλεση αγωνιστές που  κινδυνεύει να καταρρεύσει χωρίς υποστήριξη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είχε προτεραιότητα όταν θα άρχιζαν τα έργα.

Η ιστορικός κ .Κατερίνα Μπαλκούρα έκανε την κεντρική ομιλία με ευαισθησία και σεβασμό προς τους αγωνιστές.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ Νικολούζος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους αγώνες και την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους για την ελευθερία του λαού. Επίσης υποσχέθηκε να ολοκληρωθούν τα έργα στη νησίδα και να προωθηθεί η υπόθεση του μουσείου.

 

Στεφάνια κατέθεσαν Ο πρόεδρος του σωματείου Λαζαρετο κ. Κ.Μανταίος

Ο νέος Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος,

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κ. Στέφανος Σαμοϊλης

Η αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας κ. Ν. Πανδη

Ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης ως εκπρόσωπος της  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Σ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,  Ο κ.Χαλικιόπουλος πρόεδρος του εργατικού κέντρου,

Ο συντονιστής νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρα κ. Κ. Γκούσης ,

Οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων στο Γουδή, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, εξόριστων Μακρονήσου και πλήθος συγγενών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος τόπος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

 

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,γραμματέας του σωματείου

«Λ Α Ζ Α Ρ Ε Τ Ο»
Σωματείο Συγγενών και Φίλων
Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων
Φυλακών Κερκύρας περιόδου 1946-1949
Γραφεία οδός Πειραιώς 4
104 31 ΑΘΗΝΑ –τηλ.-  φαξ 210-5203604
τηλ. –φαξ210-5819145

Όροι συμμετοχής

Παραμονή στο ξενοδοχείο ΕΛΕΑ BEACH Δασιά Κέρκυρας
Τηλεφ.26610/93490-3  ΦΑΞ 26610/93494

Δαπάνη συμμετοχής κατ’ άτομο euro170,00.

Στο αντίτιμο περιλαμβάνονται

  • Όλες οι μετακινήσεις με σύγχρονα αυτοκίνητα πούλμαν Αθήνα-Κέρκυρα
  • Αθήνα όπως και κάθε ομαδική μετακίνηση.
  • Εισιτήρια F-B Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα με επιστροφή
  • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις με ΠΡΩΙΝΟ και ένα ΓΕΥΜΑ καθημερινά σε πλούσιο μπουφέ στο εστιατόριο του πολυτελούς και φιλόξενου ξενοδοχείου

Αυτονόητη υποχρέωση η συμμετοχή σας στις  βασικές εκδηλώσεις που προβλέπει το πρόγραμμα.

  • Καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία Εθνικής Αντίστασης στην Κέρκυρα.
  • Επίσκεψη στο χώρο της φυλακής
  • Τελετή μνήμης στο νησάκι του μαρτυρίου Λαζαρέτο.

 

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγών, εάν κριθεί αναγκαίο.
Η αναχώρηση θα γίνει την Παρασκευή 24-10-14 και ώρα 07.00   από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά). Παράκληση για την έγκαιρη προσέλευση ώστε να γίνει δυνατή η αναχώρηση στις 07.00.
Αναλυτικό πρόγραμμα θα δοθεί κατά την αναχώρηση στα αυτοκίνητα.

Για φοιτητές και άτομα με οικονομική δυσχέρεια ειδική τιμή  συμμετοχής

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-5203604 Δευτέρα και Τετάρτη 10.30 -13.00

Επίσης καθημερινά στο 210-5819145 κ. Ξ. Παπαναστασίου και
6999020079 κ Σπύρο Τανταλίδη

«Λ Α Ζ Α Ρ Ε Τ Ο»
Σωματείο Συγγενών και Φίλων
Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων
Φυλακών Κερκύρας περιόδου 1946-1949
Γραφεία οδός Πειραιώς 4
104 31 ΑΘΗΝΑ –τηλ.= φαξ 210-5203604
Τηλ. –φαξ210-5819145

Αθήνα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αρ.πρωτ.314/14

Προς

τα Μέλη και τους Φίλους
του Σωματείου ΛΑΖΑΡΕΤΟ

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας η ετήσια τελετή μας στη μνήμη των θυμάτων του Εμφυλίου πολέμου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που είναι θαμμένοι εκεί.
Το σωματείο μας  οργανώνει, όπως κάθε χρόνο για τα μέλη και τους φίλους μας την μετάβαση και παραμονή στην Κέρκυρα από την Παρασκευή 24 /10/2014 έως και την Δευτέρα 27/10/2014, ημέρα επιστροφής ταξιδιού.
Δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείου του σωματείου Οδός Πειραιώς 4, 7ος όροφος γραφ.1, τηλ.210-5203604.
Το γραφείο θα είναι ανοικτό έως την πραγματοποίηση του ταξιδιού κάθε Δευτέρα – Τετάρτη  από ώρα 10.30 έως 13.00
Επίσης στα τηλ. 210-5819145 με τηλεφωνητή για μηνύματα και 6999020079 όλες τις ημέρες.
Με θερμές ευχαριστίες για την επί τόσα χρόνια συνεχή παρουσία σας και στήριξη του σωματείου για την επίτευξη των σκοπών του σας στέλνουμε φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς περιμένοντας δηλώσεις συμμετοχής.

Για το Δ.Σ

Ο πρόεδρος                                                            η γ.γραμματέας

Κώστας Μανταίος                                             Ξ.Πατμανίδου-Παπαναστασίου

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ «ο Αττικός Τύμβος»

Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 στον χώρο του μνημείου για τους εκτελεσμένους αγωνιστές κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα στον περίβολο του Νοσοκομείου «η Σωτηρία» έγινε η καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης  των αγωνιστών παρουσία πολλών συγγενών πρώτης και δεύτερης γενιάς  και συγκρατούμενων ανδρών και γυναικών των αγωνιστών.

Παραβρέθηκαν καταθέτοντας στεφάνια και άλικα γαρύφαλλα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αθανασίου και Τσουκαλάς, εκπρόσωπος ΔΗΜ.ΑΡ η κ.Καλλιπολίτη, ΚΕΔΑ κ.Θεωνάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαριανής κ.Κοντόσταυλος, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου «η Σωτηρία» κ.Γκογκοζώτου η πρώην δήμαρχος Ζωγράφου κ.Σακελλαρίδη.

Επίσης στεφάνια και γαρύφαλλα  κατετέθησαν από ΟΜΙΛΟ ΜΝΗΜΗΣ « ο Αττικός Τύμβος», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ στην Κέρκυρα «ΛΑΖΑΡΕΤΟ», Κίνηση « η Γυναίκα στην Αντίσταση», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «η Εθνική Αντίσταση», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝ, Π.Σ.Α.Ε.Ε.Α,  Π.Ο.Α.Ε.Α, Μουσείο Αη Στράτη και από πλήθος συγγενών των αγωνιστών.

 

Ο «Αττικός Τύμβος» ευχαριστεί όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς επίσης και τους όποιους δημοσιογράφους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

 

Περισσότερα...

Το Σωματείο μας , όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι συγγενείς, οι εναπομείναντες παλαιοί συγκρατούμενοι φίλοι των αδικοχαμένων συντρόφων, όπως και πολλοί δημοκράτες πολίτες φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 25/10/2013.

Το Σάββατο 26/10/12 παρουσία του δημάρχου κ. Τρεπεκλή , του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοϊλη, εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος δημοκρατικών πολιτών έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Μόνιμη δικαιολογία της διοίκησης είναι ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς πλέον  κρατούμενους στον χώρο αυτό που έχουμε ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος, εφόσον αποτέλεσε για αρκετά χρόνια  το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εκτέλεση τόσων αγωνιστών της εθνικής μας Αντίστασης.

Το απόγευμα του Σαββάτου το «Λαζαρέτο Κέρκυρας» σε μια επιτυχή εκδήλωση στην Ιόνιο Βουλή με κεντρικό ομιλητή τον κ. Διονύση Μοσχόπουλο παρουσίασε τα έργα της Ζιζής Μακρή, και πρόβαλε βίντεο από το αρχείο του Σπ. Σουρβίνου. Ο τραγουδιστής κ. Βλάχος και ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας που διάβασαν επιστολές μελλοθανάτων συγκίνησαν ιδιαίτερα τους παριστάμενους.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Μερικές εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Ο πρόεδρος του σωματείου διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί στη νησίδα. Πλήρης εγκατάλειψη παντού. Το κτήριο για το οποίο δαπανήθηκαν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν μουσείο φυσικής-ιατρικής ιστορίας και εθνικής αντίστασης και συμφιλίωσης έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας. Το εκκλησάκι που είχε αρχίσει να συντηρείται έμεινε μισοτελειωμένο και η υγρασία και η βλάστηση του δίνουν τη χαριστική βολή. Ο περιβάλλον χώρος έμεινε με τα εναπομείναντα υλικά πετρωμένα δείγμα αδιαφορίας και έλλειψης σεβασμού στο χώρο. Το κυριότερο όμως όλων που είναι ο τοίχος που πάνω του έδεναν τα κρικέλια για τους προς εκτέλεση αγωνιστές που  κινδυνεύει να καταρρεύσει χωρίς υποστήριξη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είχε προτεραιότητα όταν θα άρχιζαν τα έργα.

Τα ονόματα των αγωνιστών τα φώναξε ο ανεψιός του εκτελεσμένου Λεωνίδα Λάμπρου Σπύρος Τανταλίδης με την βοήθεια νέων που τιμούν τους αγωνιστές.

Στεφάνια κατέθεσαν Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κ. Στέφανος Σαμοϊλης,  ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης της  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Σ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Ρίγκας, το  Εργατικό Κέντρο, από την περιφέρεια η Επτανησιακή Αναγέννηση, οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων στο Γουδή, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, εξόριστων Μακρονήσου και πλήθος συγγενών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του σωματείου