Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Το Σωματείο μας για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι της θλίψης Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Οι λιγοστοί πλέον συγκρατούμενοι των εκτελεσμένων που μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση μνήμης παρά τα προβλήματα υγείας που όλοι λόγω ηλικίας αντιμετωπίζουν, καθώς και συγγενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς μαζί με νέους και νέες που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν και να ακούσουν από χείλη αυτοπτών μαρτύρων για την αδικοχαμένη μερίδα των ελλήνων αντιστασιακών φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 23/10/2015

Το Σάββατο 24/10/15 παρουσία του αντι-περιφερειάρχη πρωτογενούς τομέα κ. Φοντάνα Γιάννη, του δημάρχου κ. Κώστα Νικολούζου, του αντιπροέδρου της ισραηλίτικης κοινότητας κ Μόρδου, εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος δημοκρατικών πολιτών έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη.

Όπως κάθε χρόνο το σωματείο με αίτησή του αρκετό χρόνο πριν την επίσκεψη ζητά από το Δ. Συμβούλιο της φυλακής της Κέρκυρας  να επιτραπεί η επίσκεψη ορισμένου αριθμού επισκεπτών προκειμένου να έχουν μία περίπου γνώση του χώρου που κρατήθηκαν πριν την εκτέλεση οι αγωνιστές. Έτσι το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Η εξήγηση από την διοίκηση είναι πάντα ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς. Το σωματείο έχει ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος. Με δεδομένη την πληροφορία ότι αυτός ο χώρος δεν έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, όπως όλα τα κελιά των ακτίνων οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια εικόνα των συνθηκών διαβίωσης εκείνης της εποχής.

Το βράδυ συμμετείχαμε σε μια επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κ. Σπύρου Τζόκα με τίτλο « ο κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων»  που αφορά την ζωή και το θάνατο του εκτελεσθέντα αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ένα από τους 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1044 από τους Γερμανούς.

Στην ευγενική πρόσκληση του περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτου συμμετείχαμε σε εξαιρετικό δείπνο σε μαγαζί στο κέντρο της πόλης παρουσία των κ. περιφερειάρχη,  αντι- περιφερειαρχών, δημοτικών και άλλων τοπικών παραγόντων

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα που ειδοποιήθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου και των τοπικών μελών του Δ.Σ του σωματείου  κ.κ. Φίλη Κορωνάκη και Σπύρου Βάρελη πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Τα εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Μετά το τρισάγιο το μέλος του Δ.Σ του σωματείου Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου έκανε το προσκλητήριο των εκτελεσμένων και ο νέος  πρόεδρος κ. Σ.ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ στην ομιλία του διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί ακόμη στη νησίδα. Πλήρης εγκατάλειψη παντού.

Κομματικές παρεμβάσεις με σκοπό την αποκλειστική οικειοποίηση του αγώνα σε ένα χώρο όπου έπεσαν αγωνιστές της εθνικής αντίστασης με την πίστη ότι εξυπηρετούν τα ιδανικά της ελευθερίας.

Ο τοίχος των εκτελέσεων μένει επί τόσα χρόνια αστήριχτος ενώ η βασική απαίτηση του σωματείου ήταν και είναι να φροντίσουν να μην καταρρεύσει.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ Νικολούζος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους αγώνες και την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους για την ελευθερία του λαού και δεν έκανε λόγο για τα μελλοντικά έργα που πρέπει να γίνουν στη νησίδα.

Στεφάνια κατέθεσαν

Ο πρόεδρος του σωματείου Λαζαρέτο κ. Σπ. Τανταλίδης

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος,

Η αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας κ. Ν. Πανδή.

Η κ. Ισμήνη Μώρου ως εκπρόσωπος της  Δημοκρατικής  Αριστεράς

H  κ.Λίτσα Αλεξάκη ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας

Ο κ.Κώστας Γκούσης για την Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ

Η πρύτανης του Ιόνιου πανεπιστήμιου

Ο κ.  Χαλικιόπουλος πρόεδρος του εργατικού κέντρου

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές Σύριζα κ.Βάκη και κ.Παυλίδης.

Οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων αγωνιστών στην Αθήνα, ο ΣΦΕΑ, η γυναίκα στην αντίσταση, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, και εξορίστων γυναικών, και γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού, εξόριστων Μακρονήσου και πλήθος συγγενών και συναγωνιστών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος τόπος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του σωματείου