Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Το Σωματείο μας , όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι συγγενείς, οι εναπομείναντες παλαιοί συγκρατούμενοι φίλοι των αδικοχαμένων συντρόφων, όπως και πολλοί δημοκράτες πολίτες φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 19/10/2012.

Το Σάββατο 20/10/12 παρουσία του αντι-δημάρχου κ.Πουλή και εκπροσώπων κομμάτων έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ.Γεωργάκη. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Μόνιμη δικαιολογία της διοίκησης είναι ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς πλέον  κρατούμενους στον χώρο αυτό που έχουμε ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος, εφ΄όσον αποτέλεσε για αρκετά χρόνια  το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εκτέλεση τόσων αγωνιστών της εθνικής μας Αντίστασης

 

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πλήθος κόσμου από όλη την Κέρκυρα πήγαμε στο νησάκι με μικρό φέρυ μπόουτ και κάναμε στην καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Μερικές εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Ομιλητής της τελετής ήταν ο κ.Πασπαλιάρης Φάνης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μελλοθάνατος κατά τον Εμφύλιο, που με τον εξαιρετικό λόγο του συγκίνησε τους παρευρισκόμενους και επαίνεσε την στάση του Κερκυραϊκού λαού κατά την διάρκεια της περιόδου των εκτελέσεων.

Η ιστορικός κ.Καμονάκου εκπρόσωπος των «φίλων του σωματείου Λαζαρέτο» έκανε μια θαυμάσια αναδρομή της ιστορικότητας του νησιού και τόνισε την σημασία της πράξης της εκτέλεσης γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιστών.

Τα ονόματα των αγωνιστών τα φώναξε ο ανεψιός του εκτελεσμένου Λεωνίδα Λάμπρου Σπύρος Τανταλίδης με την βοήθεια νέων που τιμούν τους αγωνιστές.

 

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι: του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κ.Σ,Σαμοϊλη, νομαρχιακών επιτροπών κομμάτων, Τόμπρος Τ. για ΣΥΡΙΖΑ, Βλάχος Σ. για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Στογιάννος Κ. για ΠΑΣΟΚ, Εργατικό Κέντρο, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Κερκυρας,  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ,  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων στο Γουδή, σωματείο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, Σωματείο η Γυναίκα στην Αντίσταση και πλήθος συγγενών των εκτελεσμένων.

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή

ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,  γ.γραμματέας του σωματείου