Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Από Ξανθή Πατμανίδου - Παπαναστασίου Γεν. Γραμματέας του Σωματείου

Το Σωματείο μας , όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι Λαζαρετο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι συγγενείς, οι εναπομείναντες παλαιοί συγκρατούμενοι φίλοι των αδικοχαμένων συντρόφων όπως και πολλοί δημοκράτες φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 15/10/2010 και το Σάββατο 16 Οκτωβρίου παρουσία του Δημάρχου κ.Μικάλεφ και εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοικησης και παρατάξεων υποψήφιων συνδιασμών για τις προσεχείς εκλογές, καταθέσαμε δάφνινα στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ.Γεωργάκη όπου έγινε και ολιγόλεπτη ομιλία του Δημάρχου που ήταν φίλος του αγωνιστή. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες. Διαμαρτυρηθήκαμε στην διεύθυνση, αλλά μάταια. Καταγγέλουμε την συμπεριφορά τους και δεν ευσταθή η δικαιολογία που έλεγαν κάποτε ότι είχαν τιμωρημένους γιατί τώρα ήταν άδειος και δεν άφησαν ούτε την πόρτα της εισόδου του Γολγοθά ( όπως τον λέγανε οι αγωνιστές) να ανοίξουμε.

 

Την Κυριακή 17 του μηνός μεταβήκαμε στο νησάκι με φέρυ μπόουτ και κάναμε στην καθιερωμένη τελετή.  Μερικές εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στις τρύπες που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας, και στόλισαν τους σταυρούς του νεκροταφείου.
Τα ονόματα των αγωνιστών τα φώναξε ο ανηψιός του εκτελεσμένου Λεωνίδα Λάμπρου Σπύρος Τανταλίδης με την βοήθεια νέων που τιμούν τους αγωνιστές.
Στεφάνια κατέθεσαν : Εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος κ.Μικάλεφ, εκπρόσωποι κομμάτων ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Συμπαράταξη Ευθύνης, Ιονιο Αρχιπέλαγος, Επτανησιακή Αναγέννηση, Εργατικό Κέντρο, Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ, Βιβλιοθήκη Εθνική Αντίσταση, Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων στου Γουδή, σωματείο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών,
Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών και πλήθος συγγενών των εκτελεσμένων.

ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,  γ.γραμματέας του σωματείου