Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Το Σωματείο μας για μια ακόμη χρονιά συν- διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι της θλίψης Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Είναι πολύ συγκινητικό το ότι οι ελάχιστοι πλέον συγκρατούμενοι των εκτελεσμένων παρά την μεγάλη πια ηλικία τους αλλά και τα προβλήματα υγείας που έχουν συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση μνήμης. Μαζί με νέους και νέες που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν και να ακούσουν από χείλη αυτοπτών μαρτύρων για την αδικοχαμένη μερίδα των ελλήνων αντιστασιακών φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 28/10/2016

Το Σάββατο 29/10/16 με την κατάθεση στεφάνων από τον δημάρχου κ. Κώστα Νικολούζο, τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα κ. Γιάννη Φοντάνα, τους εκπροσώπους κομμάτων και αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και του αντιπροέδρου της ισραηλίτικης κοινότητας κ Μόρδου,  και πλήθος δημοκρατικών πολιτών έγιναν μικρές τελετές μνήμης στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος και τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικτατορία που υπήρχε στην Ελλάδα.

 

Όπως κάθε χρόνο το σωματείο με αίτησή του αρκετό χρόνο πριν την επίσκεψη ζήτησε από το Δ. Συμβούλιο της φυλακής της Κέρκυρας  να επιτραπεί η επίσκεψη ορισμένου αριθμού επισκεπτών προκειμένου να έχουν μία περίπου γνώση του χώρου που κρατήθηκαν πριν την εκτέλεση οι αγωνιστές. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Δυστυχώς το μελλοθανατείο δεν το άνοιξαν επειδή έχουν τιμωρημένους ποινικούς τώρα. Το σωματείο έχει ζητήσει να κηρυχθεί διατηρηταίος  με δεδομένη την πληροφορία ότι αυτός ο χώρος δεν έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, όπως όλα τα κελιά των ακτίνων και οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια εικόνα των συνθηκών διαβίωσης εκείνης της εποχής.

Το βράδυ είχαμε μια θαυμάσια ξενάγηση στο μουσείο ασιατικής τέχνης  και στη συνέχεια μια φιλοξενία στο εντευκτήριο του κήπου του λαού με την φροντίδα και παρουσία του Δημάρχου κ.Νικολούζου, του αντιπεριφερειάρχη κ.Φοντάνα και άλλων παραγόντων της Κέρκυρας.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα που ειδοποιήθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου και των τοπικών μελών του Δ.Σ του σωματείου  κ.κ. Φίλη Κορωνάκη και Σπύρου Βάρελη και του εκλεκτού φίλου του σωματείου κ. Νίκου Χαλικιόπουλου πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Τα εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

Μετά το τρισάγιο ο πρόεδρος του σωματείου κ. Σπύρος Τανταλίδης έκανε το προσκλητήριο των εκτελεσμένων και στην ομιλία του διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί ακόμη στη νησίδα.

Ο τοίχος των εκτελέσεων μένει επί τόσα χρόνια αστήριχτος ενώ η βασική απαίτηση του σωματείου ήταν και είναι να φροντίσουν να μην καταρρεύσει.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ Νικολούζος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους αγώνες και την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους για την ελευθερία του λαού.

Στεφάνια κατέθεσαν

Ο πρόεδρος του σωματείου Λαζαρέτο κ. Σπ. Τανταλίδης

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Παυλίδης και κ.Βάκη

Η αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας κ. Ν. Πανδή.

Ο κ Κώστας Γκούσης για την Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Ισμήνη Μώρου ως εκπρόσωπος της  Δημοκρατικής  Αριστεράς

Ο κ.Σαμοϊλης ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας

Ο κ Μόρδος για την ισραηλίτικη κοινότητα

Ο κ. Γ. Χαλικιόπουλος,  πρόεδρος του εργατικού κέντρου

Οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων αγωνιστών στην Αθήνα, ο ΣΦΕΑ, η γυναίκα στην αντίσταση, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, και εξορίστων γυναικών, και γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού, εξόριστων Μακρονήσου και πλήθος συγγενών και συναγωνιστών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος τόπος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και προς όλους όσοι τίμησαν τις εκδηλώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του σωματείου