Στοιχεία από το βιβλίο Φυλακές Κέρκυρας-Λαζαρέτο 1947-1949 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Το Σωματείο μας για μια ακόμη χρονιά συν- διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι της θλίψης Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, τα σώματα των οποίων ετάφησαν κάπου στη νησίδα.

Οι ελάχιστοι πλέον συγκρατούμενοι των εκτελεσμένων, παρά την μεγάλη  ηλικία τους αλλά και τα προβλήματα υγείας που έχουν, συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση μνήμης μαζί με νέους και νέες που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν και να ακούσουν από χείλη αυτοπτών μαρτύρων για την αδικοχαμένη μερίδα των ελλήνων αντιστασιακών. Φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 27/10/2017

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  το Σάββατο 28/10/17 με  καταθέσεις στεφάνων και μικρές τελετές μνήμης στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος, στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικτατορία που υπήρχε στην Ελλάδα και στην κεντρική τελετή επί τη ευκαιρία της εθνικής επαιτίου.

 

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις φυλακές και το χώρο της απομόνωσης που επιτέλους, μετά από αίτησή μας πολλών χρόνων, σταμάτησε να λειτουργεί σαν απομόνωση και θα παραμείνει όπως ήταν όταν περνούσαν εκεί τις τελευταίες τους ώρες πριν την εκτέλεση οι αγωνιστές.

 

Το απόγευμα σε μια σεμνή, εγκάρδια και πολύ συγκινητική τελετή τιμήσαμε τον Κερκυραίο αγωνιστή της εθνικής αντίστασης κ. Θεόφιλο Κορωνάκη, αντιπρόεδρο του σωματείου μας στο κτήριο της Ιονίου Βουλής.

 

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα που ειδοποιήθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου και των τοπικών μελών του Δ.Σ του σωματείου  κ.κ. Φίλη Κορωνάκη και Σπύρου Βάρελη και του εκλεκτού φίλου του σωματείου κ. Νίκου Χαλικιόπουλου πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

 

Τα εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.

 

Μετά το τρισάγιο ο πρόεδρος του σωματείου κ. Σπύρος Τανταλίδης έκανε το προσκλητήριο των εκτελεσμένων και στην ομιλία του διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί ακόμη στη νησίδα. Δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη εργολαβία αποκατάστασης των κτηρίων ενώ ήδη καταρρέουν τα διασωθέντα.

Ο τοίχος των εκτελέσεων μένει επί τόσα χρόνια αστήριχτος ενώ η βασική απαίτηση του σωματείου ήταν και είναι να φροντίσουν να μην καταρρεύσει.

 

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους αγώνες και την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους για την ελευθερία του λαού και να μην αφήσουμε να θεριέψει το νεοφασιστικό κίνημα που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Στεφάνια κατέθεσαν

Ο πρόεδρος του σωματείου Λαζαρέτο κ. Σπ. Τανταλίδης.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Παυλίδης και κ. Φ.Βάκη.

Ο κ. Θ. Γαλιατσάτος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Εκπρόσωπος της Νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Εκπρόσωπος της Νομαρχιακής επιτροπής Λαϊκής Ενότητας.

Ο κ. Δαρσινός μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της  Δημοκρατικής  Αριστεράς.

Ο κ Μόρδος για την ισραηλίτικη κοινότητα.

Οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων αγωνιστών στην Αθήνα, ο ΣΦΕΑ, η γυναίκα στην αντίσταση, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, και εξόριστων γυναικών, ΕΠΟΝ και πλήθος συγγενών και συναγωνιστών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος τόπος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου προς τον κ. Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και προς όλους όσοι τίμησαν τις εκδηλώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του σωματείου